Non-Profit

Aktion Mensch Headquarters, Germany

Mainz, Germany

Add to my boards
About the project

The Client brief was to create a dynamic work world across 3900 m² where differences are normal. Meeting the same demands as in the numerous projects that Aktion Mensch supports each month. Making innate values tangible. Creating a place where all employees feel they belong. To do this, Ippolito Fleitz exploited their strengths as a multidisciplinary design studio to implement inclusion in a modern and sustainable way. While at the same time preserving the structural substance of this office building from 2003, because a responsible use of resources is just as important.

After reorganising the total floor area into eight zones, work life is organised around a village square that forms the centrepiece of each area. As central meeting places, all village squares have their own theme, from which the colour scheme for the square and the adjacent department is derived. Each colour concept is completed by an individualised ceiling.

Employee diversity is illustrated in the bold colours of the room elements. Changeable furniture, soft materials and round shapes that are never perfectly round. Each of them is unique, just like the personalities who work here. Communication hubs in village squares, which can be regrouped according to your requirements and preferences, promote identification with your work environment. Workplaces have mobile design elements that can be adapted individually. Flexibility is key here, also in order to ensure needs-based accessibility.

The modular spatial system works with revolving panels for flexible use and individual adaptability. It allows specific needs to be met at all times. This also applies to the acoustic panels, curtain filters and planted islands, which provide additional privacy. Mirrors are employed to enlarge the space. Modular furniture such as height-adjustable tables for wheelchair-accessible working and wheelchair-accessible kitchenettes are integrated as a matter of course. Privacy is created by means of freestanding sideboards that offer lockable storage space and encompass a particular area as guiding objects. Media technology is directly integrated into the upholstered walls. The lighting concept highlights the room panels and upholstered walls as homogeneous elements that structure the open-plan office and give it its unmistakable character.

Inclusive design is about more than just barrier-free accessibility. A use-friendly environment ensures that all employees can rise to their full potential. Starting with cosy telephone booths with upholstered elements that serve as acoustic oases. Noise reduction using soft, tactile and inviting textiles is not limited to the retreat rooms. Carpets with striking colours and tactile surfaces also provide clear guidance, thereby ensuring an increased level of workplace safety. Finally, the coding of the different zones is intuitively understandable.

Co-design inspires and increases the emotional value of your workplace. Especially if it also encourages all employees in their own independence. Just as the client intended here.  The result of Ippolito Fleitz work is a consistent translation of the brand and corporate culture into an atmospheric spatial design that creates identity internally and externally.

Products Featured

Project info

Industry:

Address:

Country:

Germany

Completed On:

2020
Community
Project team   
Brands   
Similar Projects