Fitness Center

Crank, Dubai

Unit 43, Al Serkal Avenue Street 8 - Dubai, Dubai, United Arab Emirates

Add to my boards

Interior Designer:

Manufacturers:

About the project

Located in the Al Serkal precinct, this unique spinning studio embraces a youthful vibe, with innovative lighting and audio technologies creating a trendy yet casual cafe ambience. Designed by Broadway Interiors with contracting work by HortonTech Interiors, the Crank Studio not only provides a high-energy environment through its sensory design, but also optimises the limitations presented by the industrial site.

The design team created a V-shaped elevated stage in a central position for the instructor, creating a cohesive space that also sets the tone for the overall layout. Equipped with state-of-the-art sound and lighting to create a synchronised and pulsating experience, the spatial layout utilises the chromotherapy concept to mirror the tempo of the music, energy and pace of the class, with blue lighting for cool down, yellow for warm ups, and red for when the class reaches high intensity.

The industrial elements of the building, such as the concrete floors, brick walls, exposed ceilings and steel finishes, were used as the raw canvas, and the rustic theme recurs in other details, such as recycling pipes for tissue holders and mesh screens as dividers. A mezzanine floor was created by double stacking to maximise functionality of the space, with a street style graffiti design theme. Due to limited natural light, a neutral colour palette was adopted with touches of timber to soften yet add character. To prevent the sound from spilling outside, the designers also worked on the acoustics by utilising carpet tiles. The toilets and shower rooms were created in a simplistic, industrial aesthetic with concrete brick walls, pendant lighting, wall art and laminated partitions.

An additional space was turned into a secondary studio for stretching and yoga activities, and features quirky, recycled elements, such as bikes on the wall and drums as a base for the reception counter, adding character and functionality to the overall design. Crank also features a cafe, concealed storage rooms, and a lounging area with equally edgy design pervading throughout.  

Products Featured

Project info

Industry:

Size:

4,058 sq-ft.

Country:

United Arab Emirates

City:

Dubai
Community

Interior Designer:

Fit-Out Contractors:

Project Managers:

Project team   
Brands   
Similar Projects