Clinic

The Dental Studio, Jumeirah

Jumeirah Beach Road, Dubai , United Arab Emirates

Designers:

About the project

The Dental Studio does not fit the typical mould of a dental clinic. Paulsen Designs created an alternative interior for a dental clinic with an atmosphere that would calm any anxiety ridden visitor.

Paulsen Designs opted for a largely monochromatic colour scheme. Several partitions constructed from white-coloured walls contrast the surrounding, roughly rendered, grey clay, structural walls. The result is an open plan reception and waiting area that will help patients to feel better connected to each other, enabling an emotional communication or bond of sympathy. The Greek Volakas marble cladded reception desk is framed by black, powder-coated steel rods from the staircase behind the desk, creating a striking design element. This also helps the funneling of natural light brought in by a double volume, glass cubed wall. Tan leather seating in the waiting area creates a stark contrast to the monochromatic interior and is a bold design feature in the otherwise muted and calm space.

A concrete finish, curved staircase, and black, powder-coated aluminum rods further highlight the double volume and add a light and airy feel. Frosted glass panel doors conceal spacious treatment rooms, blurring the figures of doctors and patients behind it, allowing for privacy without compromising the open and uncluttered feel of the clinic. A second open-plan reception upstairs also provides access to treatment and consultation rooms, the X-ray and CBCT room, and a spacious conference room. Outside light can permeate through the large windows in the space without disturbing the atmosphere. In addition, new energy-efficient systems were integrated throughout the clinic with LED equipment replacing the existing lighting.

Project info

Industry:

Size:

4,000 sq-ft.

Address:

Jumeirah Beach Road

Country:

United Arab Emirates

City:

Dubai
Community
Project team   
Similar Projects