BarLounge

Wavehouse, Dubai

Wavehouse, Dubai, Atlantis The Palm, Dubai, United Arab Emirates

Add to my boards

Designers:

Manufacturers:

About the project

Bishop Design were commissioned the Wavehouse, an entertainment hub in the Atlantis The Palm hotel, that catered specifically to families. The brief from the hotel’s brand and hospitality group Solutions Leisure Group was to create a venue where a collection of spaces would seamlessly connect into each other, and offer a mix of dining and entertainment – from a dedicated restaurant, a bar and an external terrace through to gaming and soft play zones, augmented reality experience and a bowling alley. Al Tayer Stocks did the contracting work while the project management was undertaken by Turner and Towsend.

The inherited space was a nightclub venue, which required intense demolition and creative design applications. Wavehouse was to occupy both ground and mezzanine levels, with an uninterrupted line of sight, which would culminate at the active wave machine, accessible from the Atlantis Aqua Park yet dedicated to the Wavehouse. The overall design adopts a retro personality with a hybrid of industrial meets surf shack together with an urban style. Every surface is adorned with graffiti or art work. The venue in its entirety presents striking design elements, from the enticing narratives embossed on vertical and horizontal planes in neon signage and graffiti forms, to a backdrop of reclaimed vintage TVs adapted to modern technology. Bespoke handmade furniture pieces were also used, from the sophisticated Clooney chairs to the elegant Chesterfield sofas.

Layers and spatial control zones avoid segregation of spaces, and the sheer volume with double height magnitude is what makes the venue so impressionable. The bar encompasses a multitude of spatial experiences and layerings, enabling guests to access the external terrace as the varying platforms cascade down to form a prime viewing connection to the wave machine below. A soft play area links the entire vertical dynamic of the space through a stairwell, and duplex dining pods, an eclectic mix of lighting fixtures, and multiple bar offerings with views over the bowling and gaming areas, through to the external swings adorned with plush cushions, make this a truly dynamic venue.

Products Featured

Project team   
Brands   
Similar Projects