HotelRestaurant

Oberholz Mountain Hut, Italy

Obereggen, Südtirol, Italy

About the project

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015. The hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.

The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains. The end of each branch features a large glass facade that frames the mountains. The sloped roof shape is inspired by typical huts in the region, while the branching roof and complex structural interior expresses a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.

The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the facade in larch, furniture in oak. The ground floor of the hut consists of the main restaurant and lounge area. The bar is located next to the entrance and is directly connected to the restaurant. The outdoor space is defined by a big terrace oriented towards the southwest. The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into walls and creates pockets for intimacy. It could also be seen as a new open space interpretation of the classic ‘Stube’, a parlous style that is well known in typical structures of the area.

 

Products Featured

Project info

Industry:

Address:

Obereggen, Südtirol

Country:

Italy
Project team   
Similar Projects