Villa

Yo-Ju Courtyard House, Washington

Clyde Hill, Washington, United States

Add to my boards

Designers:

About the project

Through a series of thresholds from opaque to transparent, Yo-Ju Courtyard House, which means “secluded living” in Mandarin Chinese, embraces the future of suburban density by establishing a private experience despite being adjacent to a busy arterial street in the Clyde Hill neighborhood of Bellevue.

Home to an active family with three young children, the architects addressed the challenges of future density—the danger of increasing traffic with playful children, noise pollution, and decreased amount of natural vegetation—by having the house look inward instead of outward. The house is designed by Wittman Estes.

The 3,460-sf home is organized in three elements: 1) the entry courtyard, which is screened from busy NE 24th Street; 2) the living volume, which presents an opaque facade to the street, and a transparent facade to the rear; and 3) the garden courtyard, which is composed of a secluded zone in the rear yard where children can play freely. The courtyard house connects space with nature. The entry courtyard functions as a threshold between the street and the interior. A black-stained, tight knot cedar fence marks the next transition as a concrete path moves through a bed of grasses and a Japanese Maple tree. Inside the secluded garden courtyard, all signs of urban life disappear within the oak casement of the kitchen, concrete flooring, and floor-to-ceiling sliding doors.

By creating the illusion of large spaces that seamlessly transition to outdoor views, the house used one third less of a footprint than was allotted. Chinese landscape paintings employ a “atmospheric perspective” technique to enhance the perception of depth of space. Yo-Ju uses this technique to create “visually larger spaces than what actually exist—the eye marks the level of oak stairs, then the large sliding doors, finally reaching the garden courtyard beyond,” notes Wittman. This spatial efficiency help shape a new model for suburban housing—a decreased footprint that allows for maximum energy savings and increased planting area, privacy, and views into nature.

The communal spaces open in the center of the house while the private ones are situated at the front of the house on two levels. Hidden in the private areas, the upper floor is arranged around a craft and teaching space for the family’s three children. In the communal spaces, the house opens to the lounge and kitchen, and then onto the main living and dining. These public areas are arranged around the garden courtyard, with open corner doors that connect all the spaces together. Through design rooted in courtyards, transitional program zones, and borrowed views, the Yo-Ju Courtyard House aims create a new model for single-family housing.

Products Featured

Project info

Industry:

Country:

United States
Community
Project team   
Similar Projects