Learning Centre

Saradar Training Academy, Beirut

Ashrafieh, Beirut , Lebanon

Designers:

Manufacturers:

About the project

The new Saradar Training Center in Ashrafieh will now also house the bank’s Training Academy. The challenge was to reconfigure the existing space in a way that effectively expresses the creative and agile strategy of the bank, while accommodating various functions required in a training academy. The existing space has an eleven-meter street façade, with minimal openings, resulting in a rather dark interior, with very low ceilings. The challenge was to transform this interior into a vibrant, open, training center. The designers attempted to break free from the conventional, rigid, corporate model, and instead provide a more flexible environment, allowing various working conditions, and the possibility of chance-encounters to take place.

The project was perceived as a journey along a track field, with a number of activities taking place along the way. The ‘Track’, a continuous loop within the space, is used both for circulation and spatial definition. The journey begins in the main lobby, a double height communal space, flooded with natural light. A double level ‘living wall’ incorporates seating niches along one edge of the building. The communal space hosts a coffee station, informal gathering zone, booths, working tables and stairs that lead to the upper level. Further along, the track meanders between two luminous spaces, enclosed by curvilinear glass. It loops around the first one, hosting two training rooms at its centre, with the flexibility of opening up to one another. On the other side, the second space hosts the ‘virtual room’ with its mix of ergonomic seats, providing a more secluded area for the training workshops. The activities zone provides a setting for playful moments to unwind or brainstorm.

The Track itself is epoxy, a shade of purple from the bank’s corporate colours, on a grey concrete floor, with zones of wood and grass highlighting each of the two enclosed spaces. The bank’s ethical statements are displayed graphically on walls along the journey. The wall treatment varies between concrete, paint, plywood paneling, and mirror treatment. Black metal frames, glass volumes, and a back-lit polycarbonate beam all add to the textures of the space.

On the upper level, open to below, an outdoor terrace was created, and part of the space is covered by a large net, providing an area for resting as well as allowing light into the lower level. Hammocks, day beds, and couches within an area of green allow for a break-out moment on a roof garden in the middle of the city.

Products Featured

Project info

Client:

Industry:

Size:

10,780 sq-ft.

Country:

Lebanon

Completed On:

July, 2019
Project team   
Brands   
Similar Projects